Det är faktiskt för lite protein i vegetabiliska drycker.

För lite för vem? Inte för den generella människan i Europa i alla fall, för de allra flesta av oss får i sig för mycket protein. Till och med väldigt mycket mer än vad som rekommenderas. Många tänker nog inte på det, men det finns faktiskt protein i nästan all mat vi äter. Även i havredryck. Är du en muskelknutte eller elitidrottare kan du dock behöva få i dig lite mer protein än den generella människan i Europa.

Titta på vegetarianerna som exempel. De har oftast inte speciellt svårt att få i sig tillräckligt med protein, inte ens om de helt skippar komjölk och ägg. (Det förutsatt att de inte äter väldigt ensidigt, vilket i så fall också borde leda till skörbjugg och uttråkning.)

Vad händer med allt protein som kroppen inte vill ha då? Jo, en del av det omvandlas till, just det – fett.

Inte nog med det. En annan del av proteinöverskottet kissar vi ut. Och protein innehåller kväve. Den höga kvävehalten i avloppsvattnet som bidrar till övergödning är faktiskt direkt relaterad till proteinhalten i maten.

Källförteckning
Dela på Facebook

8 / 19