Äh, jag dricker ändå inte så himla mycket mjölk.

Om du är en medelsnittssvensk konsumerar du cirka 340 kg om året. Och det kvalar väl sådär bra in under ”inte så himla mycket”. Du tänker ”ja, fast i så fall dricker jag inte som en medelsnittssvensk”. Kanske inte. Men de flesta bälgar inte heller i sig flera glas mjölk så där rakt upp och ner. Du har kanske inte tänkt på det, men komjölk dyker upp vid fler tillfällen än du kanske tror. Tänk smör. Matlagningsgrädde. Yoghurt. Filmjölk, hårdost, mjukost, creme fraiche, gräddfil, keso, kvarg, glass, vaniljsås… etcetera. Och inte heller att förglömma, den där lilla, lilla skvätten du häller i kaffet… den blir inte så liten i slutändan. Faktum är att av all den dryckesmjölk vi svenskar konsumerar, det vill säga sådan du köper i vanliga mjölkförpackningar, så hamnar 1/4 rätt ner i kaffet. Så även om, säg en pizza, kan kännas ganska rätt avlägsen från kossor och mejeri, så har den mer eller mindre (med betoning på mer) starka kopplingar till ett glas komjölk, om än i annan form.

Oavsett hur lite eller mycket eller ingenting alls av dessa 340 kg komjölk du sätter i dig, så motsvarar Sveriges totala mjölkkonsumtion cirka 4,2 miljoner ton växthusgaser varje år. Ganska abstrakta siffror som kanske inte är helt lätta att relatera till. Om vi säger så här istället, det motsvarar cirka 1,7 miljoner Thailandsresor. Och då snackar vi från Sverige, tur och retur.

Källförteckning
Dela på Facebook

19 / 19