Korna ger faktiskt inte bara mjölk utan också kött. Kossorna är liksom super­användbara. Win-win.

Det är förvisso bra att utnyttja hela kon (vilket vid närmare eftertanke beskriver exakt vad det är vi gör…). Men så här: Efter ungefär fem år slaktas en mjölkko, till skillnad från tjurkalvarna som slaktas mer eller mindre direkt. Cirka 2/3 av vårt nötkött kommer från just mjölkbesättningen. Därför är kött- och mejeribranschen bästa kompisar kan man säga; för varje liter komjölk produceras 30 gram nötkött. Och köttet i sig har ännu större klimatpåverkan än mjölken.

Så om du tänker att du ska göra en insats genom att välja ost istället för kött, så gör du inte riktigt det eftersom mjölkproduktionen faktiskt genererar kött. (”Fun facts”: Det går åt ca 10 kilo mjölk för att göra 1 kilo ost.) Så man kan väl säga att det där win-winnet snarare är lite av ett lose-lose-upplägg om man ser på det ur ett klimatperspektiv.

Mejeriprodukter är lika mycket ett animaliskt livsmedel som kött, även om många inte tänker på det. Och oavsett om vi dricker komjölk eller äter ost eller kött så blir slutresultatet alltså ändå att animaliebaserade livsmedel har hög klimatpåverkan. Med det i bakhuvudet ska man kanske titta på win-winnet från en annan vinkel: Om vi konsumerar mindre animaliskt skulle det inte finnas så många uttjänta mjölkkor, eller kalvar som blir ”över”, som vi skulle behöva slakta och äta upp. Mjölk och kött är långt ifrån det enda alternativet för att få i sig det kroppen behöver.

Källförteckning
Dela på Facebook

6 / 19