Mjölk innehåller faktiskt massor av näring.

Helt rätt. Komjölk är ett väldigt näringstätt livsmedel. Det innehåller faktiskt 18 av 22 näringsämnen som en människa behöver få i sig varje dag. Därför passade komjölk så bra när det var fattigt och eländigt i Sverige. Idag är det kanske snarare bättre att se över helheten av allt vi stoppar i oss, och då är det en fördel att äta lite olika sorters mat.
För ett livsmedel är inte per automatik bra bara för att det innehåller mycket av allt. Framförallt inte när vi redan får i oss mer än tillräckligt av de flesta näringsämnen.

Å ena sidan är förstås tillgången på mat i Sverige idag en lyx (tänk valfri matbutik, till och med den där pyttelilla på hörnet), men å andra sidan har det tyvärr ballat ur åt andra hållet – vi i Sverige gör inte av med all energi vi sätter i oss.

En inte helt långsökt idé skulle väl vara att äta och dricka mindre av sådant vi behöver skära ner på, till exempel mättat fett, salt och socker, och mer av det vi saknar, till exempel fleromättade fetter, fullkorn och fibrer, som bland annat finns i växtbaserad kost.

Källförteckning
Dela på Facebook

15 / 19